CARTA DE PRINCIPIS DEL FÒRUM SOCIAL MUNDIAL (resum)
El Comitè d’entitats brasileres organitzadores del I FSM va considerar establir una carta de principis que orientàs la continuïtat d’aquesta iniciativa. Aquests principis han de ser respectats per tots aquells que vulguin participar del procés. Des de la celebració del II FSM, aquest proposa l’enfortiment d’una coalició internacional dels diferents moviments i organitzacions socials, dins del principi del respecte a les diferències, l’autonomia d’idees i formes de lluita. El FSM deixa de ser l’únic espai de convergència de la lluita contra la globalització neolliberal i cerca la mundialització. Per atendre aquests objectius, a més del FSM s’organitzen Fòrums Socials Regionals i Temàtics. Aquests tenen la finalitat de profunditzar el debat de qüestions específiques, considerades prioritàries. Tots els Fòrums han de seguir sempre la Carta de Principis del FSM. Davant el debat i treball de la possible realització del FS de Mallorca es considera oportú recordar aquests principis.
1. Espai obert de trobada per: - Intensificar la reflexió. - Realitzar un debat democràtic d’ idees. - Elaborar propostes. - Establir un lliure intercanvi d’experiències. - Articular accions d’oposició al neolliberalisme i al domini del món pel capital o qualsevol forma d’imperialisme. - Articular accions per construir una societat planetària orientada cap a una relació fecunda entre els sers humans i entre aquests i la Terra.
2. Procés permanent de recerca i construcció d’alternatives, amb la seguretat que un altre món és possible.
3. Procés de caràcter mundial.
4. Les alternatives del FSM es contraposen al procés de globalització, realitzat per les grans corporacions multinacionals i els governs i les institucions que només serveixen els seus interessos. Les alternatives han de cercar consolidar una globalització solidària que respecti els drets humans, tots els ciutadans i el medi ambient. Aquesta nova globalització ha d’estar recolzada en sistemes i institucions internacionals democràtics que estiguin al servei de la justícia social, de la igualtat i de la sobirania dels pobles.
5. El Fòrum no pretén ser una instància de representació de la societat civil.
6. Ningú pot parlar en nom del Fòrum, ni en nom dels participants.
7. S’ha d’assegurar que les entitats tinguin la llibertat de deliberar sobre declaracions i accions que decideixin realitzar aïlladament o de forma articulada amb altres participants.
8. És un espai plural i divers, no confessional, no governamental i no partidari que articula, de manera descentralitzada i en xarxa, entitats i moviments que es troben implicats en accions concretes, locals o internacionals, per a la construcció d’un altre món.
9. El FSM sempre serà un espai obert a la pluralitat i a la diversitat d’actuació de les entitats i moviments que hi vulguin participar. No poden participar al Fòrum representacions de partits polítics ni organitzacions militars. Poden participar a nivell particular governats o parlamentaris que assumeixin els compromisos de la carta.
10. S’oposa a una visió totalitària o reductiva de l’economia, del desenvolupament i de la història i a l’ús de la violència com a medi de control social per l’Estat. Propugna el respecte dels Drets Humans, la pràctica d’una democràcia vertadera i participativa, relacions igualitàries, solidàries i pacífiques entre les persones, les ètnies, els gèneres i els pobles, condemnant totes les formes de dominació o de submissió d’un ser humà sobre un altre.
11. Debat i reflexió per a la recerca d’alternatives i propostes per solucionar els problemes d’exclusió i desigualtat social creats pel procés de globalització capitalista. Pretén fer una divulgació transparent dels resultats d’aquesta reflexió i de les alternatives fruit del debat i de la reflexió.
12. Espai d’intercanvi d’experiències i estímul del coneixement d’altres entitats i moviments que s’ocupen d’una activitat econòmica basada en atendre les necessitats del ser humà i respecten la natura, actualment i per a les generacions futures.
13. Cerca enfortir i crear noves articulacions nacionals i internacionals entre entitats i moviments de la societat. Vol augmentar la capacitat de resistència social no violenta al procés deshumanitzador que viu el món i, alhora, vol reforçar les iniciatives d’humanització .
14. És un procés que estimula les entitats i moviments perquè col·loquin les seves accions com a qüestions de ciutadania planetària.
------------------------------ ------------------------------ -----------------------
Aprovada dia 9 d’abril de 2001 i modificada dia 10 de juny de 2001
Vegi’s el text complet a http://www.forumsocialmundial. org.br
No hay comentarios:
Publicar un comentario